POMARANČNA TORTA Z BELO ČOKOLADO
Vsi podatki so citirani iz: Pomarančna torta z belo čokolado – Midva Kuhava
SESTAVINE:
Piškotno dno:
70 g masla
150 g kakavovih maslenih piškotov
1 žlička Dr. Oetker sladkega prahu
sladkor po želji
Krema:
250 g maskarpone sira
500 ml sladke smetane za stepanje
200 g bele čokolade
1 vrečka Dr. Oetker Finesse pomarančne lupinice
4 listi Dr. Oetker želatine
Pomarančna plast:
250 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka
1 žlica Dr. Oetker Gustina
2 lista Dr. Oetker želatine
2 žlici Dr. Oetker sladkega prahu (odvisno od kislosti pomaranč)
Čokoladna plast:
60 g temne čokolade
60 g sladke smetane
Postopek
Piškotno dno:
- Kakavove maslene piškote zmelji, zdrobi ali pa pograbi nekaj lesenega in jih v antristresni seansi prebutaj do finega.
- Maslo raztopi in z njim prelij zdrobljene piškote in sladkor.
- Vse skupaj premešaj v homogeno zmes.
- Na tortni podstavek postavi tortni obroč in ga nastavi na poljubni tortni premer.
- Piškotno zmes nanesi na tortno podlago, kjer ga stlačiš ob dno in robove ter poravnaš.
- Po notranji strani tortnega obroča namesti acetatno folijo, ki bo poskrbela za ličen in čist izgled tortice.
Krema:
- 300 ml smetane stepi do čvrstega.
- Belo čokolado nalomi v kozico in jo prelij s preostalo smetano.
- Kozico pristavi nad nizek ogenj in mešaj, da se čokolada stopi.
- Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo. Ožemi jih in vrzi v kozico.
- Mešaj, da se želatina popolnoma raztopi.
- Počakaj, da se čokoladna zmes ohladi do mlačnega, nato jo skupaj s pomarančno lupinico primešaj k maskarpone siru.
- Povsem na koncu s spatulo primešaj še stepeno smetano.
- Polovico kreme prelij čez piškotno dno in jo poravnaj.
- Nastajajočo torto postavi v hladilnik, da se krema strdi.
Pomarančna plast:
- 200 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka zlij v kozico, dodaj 2 žlici sladkega prahu in jo segrevaj do vrelišča.
- Preostalih 50 ml pomarančnega soka zmešaj s škrobom, nato to primešaj v vroč pomarančni sok.
- 2 lista želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojita.
- Ko se zmes v kozici skuha in zgosti, dodaj ožeta lista želatine, nato mešaj, da se povsem raztopita.
- Pomarančno osnovo ohladi do mlačnega, nato pa prelij čez strjeno kremo na nastajajoči tortici.
- Torto zarini nazaj v hladilnik, da se strdi še pomarančna plast.
- Po vrhu čvrste pomarančne plasti nanesi še drugo polovico kreme, nato roma torta nazaj na hladno.
Čokoladna plast:
- V kozico zlij sladko smetano, vanjo pa nalomi čokolado.
- Pristavi jo nad srednji ogenj in mešaj, dokler ne dobiš žametne čokoladne zmesi.
- Ko se malce ohladi, čokolado prelij po vrhu strjene kreme in jo poravnaj s spatulo.
- Zdaj gre torta v hladilnik vsaj za 6 ur, še raje pa kar čez noč.
Pred postrežbo pusti torto 10-15 minut na sobni temperaturi, da se jo lažje nareže, obenem pa bo čokolada razvila aromo.
Nedavni komentarji